Škůdci v domácnosti mohou být nepříjemným a někdy i zdravotně nebezpečným problémem. Určitě se každý z nás se škůdci v domácnosti setkal…. Ať už se jedná o drobný hmyz, hlodavce nebo jiná zvířata přítomnost těchto nezvaných hostů může narušit každodenní pohodlí a hygienu vaší domácnosti. Včasná identifikace škůdců a přijetí vhodných opatření je klíčové pro ochranu vašeho domova. V tomto článku se podíváme na nejčastější domácí škůdce, způsoby, jak jim předcházet, a co dělat, pokud se přeci jen objeví.

1. Mravenci

Mravenci patří k nejčastějším škůdcům, kteří se objevují v domácnostech, zejména v kuchyních, kde vyhledávají potravu. I když většina druhů není nebezpečná, jejich přítomnost může být nepříjemná a nezvaní hosté mohou kontaminovat potraviny.

Jak se bránit mravencům:

  • Udržujte čistotu – Zbytky jídla a sladké potraviny přitahují mravence, proto je důležité udržovat kuchyni čistou.
  • Utěsněte vstupy – Mravenci se dostávají do domu drobnými prasklinami a otvory. Utěsněte všechny mezery kolem dveří, oken a dalších míst, kudy by mohli proniknout.
  • Použijte přírodní odpuzovače – Skořice, hřebíček, pepř nebo mátový olej mohou pomoci odradit mravence od vniknutí do vaší domácnosti.

Myš

Pokud jsou mravenci již přítomni, použijte pasti, nebo speciální gely, které  mravence zlikvidují.

2. Švábi

Švábi jsou jedni z nejodolnějších a nejnepříjemnějších škůdců, které lze v domácnosti najít. Jsou známí svou schopností přežít v extrémních podmínkách a rychle se množí. Přítomnost švábů může být spojena s rizikem šíření bakterií a dalších patogenů.

Jak předcházet výskytu švábů:

  • Udržujte suché prostředí – Švábi milují vlhko. Udržujte kuchyni a koupelnu suché a opravte všechny netěsnosti.
  • Ukládejte potraviny správně – Zbytky jídla uchovávejte v uzavřených nádobách, aby k nim švábi neměli přístup.
  • Pravidelný úklid – Udržujte domácnost čistou, zejména v místech, kde skladujete potraviny nebo kde se často vaří.

V případě výskytu švábů je nejlepší volbou profesionální deratizace, neboť tito škůdci jsou odolní vůči mnoha běžným prostředkům.

3. Molíci (potravinoví moli)

Molíci, známí také jako potravinoví moli, jsou častými škůdci, kteří napadají zásoby potravin, zejména mouku, obiloviny, rýži a další sušené produkty. Jejich larvy mohou kontaminovat potraviny a způsobit značné škody.

Štěnice

Jak se bránit molíkům:

  • Skladujte potraviny v uzavřených nádobách – Používejte skleněné nebo plastové nádoby s těsným víkem, aby se molíci nemohli dostat k potravinám.
  • Pravidelná kontrola – Pravidelně kontrolujte zásoby a vyhazujte staré nebo prošlé potraviny.
  • Použijte přírodní repelenty – Levandule nebo bobkový list mohou odrazit molíky od usídlení ve vaší spižírně.

Pokud už molíci ve vašem domě jsou, je důležité vyhodit zasažené potraviny a důkladně vyčistit spižírnu.

4. Hlodavci (myši a potkani)

Myši a potkani jsou jedni z nejnebezpečnějších škůdců, kteří mohou do domácnosti proniknout. Kromě toho, že přenášejí různé nemoci, mohou způsobit škody na majetku, například rozkousáním kabelů nebo zničením nábytku.

Jak předcházet výskytu hlodavců:

  • Utěsněte všechny otvory – Hlodavci se mohou dostat i malými otvory, proto zkontrolujte a utěsněte všechny mezery v základech domu, kolem dveří a oken.
  • Udržujte pořádek – Myši a potkani se často usazují v hromadách odpadků, starého nábytku nebo krabic. Udržujte domácnost a skladovací prostory čisté a uklizené.
  • Použijte pasti – Pokud už máte myši nebo potkany v domě, nastražte pasti nebo použijte jedy určené k jejich likvidaci.

V případě většího napadení je vhodné kontaktovat profesionály na deratizaci.

5. Roztoči a štěnice

Roztoči a štěnice jsou neviditelní, ale velmi nepříjemní škůdci, kteří se často usazují v postelích, matracích a kobercích. Roztoči mohou způsobit alergické reakce, zatímco štěnice způsobují svědivé štípance.

Jak se bránit roztočům a štěnicím:

  • Pravidelně perte ložní prádlo – Udržujte čisté postele a matrace tím, že pravidelně perete povlečení na vysokou teplotu.
  • Vysávejte koberce a čalouněný nábytek – Pravidelný úklid vysavačem může pomoci odstranit roztoče a zabránit jejich usazování.
  • Použijte parní čističe – Vysoké teploty spolehlivě ničí štěnice a roztoče.

Pokud se ve vaší domácnosti objeví štěnice, může být nutné povolat profesionální dezinsekci, neboť štěnice jsou velmi odolné a jejich likvidace není snadná.